söndag 8 augusti 2010

Bröllopshelg!

Hemma igen efter en trevlig och intensiv bröllopshelg i Rättvik. Vackert brudpar, trevlig fest, god mat, fina tal (de flesta i alla fall)... Lördagen bjöd på ett riktigt fint bröllop, medan dagens aktivitet har bestått av lunch och eftersnack.

Fredagskvällen hade dock ett helt annat innehåll; en s k "Mallresning", vars syfte är att avgöra det blivande brudparets maktfördelning i äktenskapet. Ur en stadsbos perspektiv kan förloppet i korthet beskrivas enligt följande: Alla dricker sprit (i synnerhet objudna bybor av manlig kön), varpå männen ska ställa ett träd mot husgaveln, medan kvinnorna ska förhindra detta. Våldsammast vinner.

Utan att vilja låta alltför negativ, men - om jag så skulle gifta mig med den mest patriotiske dalmas, så tänker jag inte komma i närheten av denna tradition igen.

Nåväl, på det stora hela var det ändå en mycket lyckad helg och alla inblandade verkade nöjda. Nu är det bara att vila upp sig (och kanske planera klädseln i något bättre tid) till nästa bröllop; det avslöjades nämligen under helgen att det blir ett till bröllop den 18 juni nästa år.

Inga kommentarer: