onsdag 4 februari 2009

Absint

Hemma från en fantastiskt god middag på Absinth Bar & Bistro med kören. Sprit i ren form är inte min grej, men efter påtryckningar provade jag till slut en sipp av den gröna absinten. Nej, gott var det inte, men något som kan liknas vid hostmedicin ska nog inte vara något man gladeligen hinkar i sig.

Absint är förbjudet på flera håll i Europa, dock inte i Sverige. Absint förtärdes till en början främst i intellektuella kretsar (van Gogh lär ha grundat beslutet att skära av sig örat på ett antal glas absint; även Strindberg fick många bra idéer i de gröna ångornas sken), men lockade senare till sig en vidare skara och till slut såldes det mer absint än öl.

I takt med att folk valde bort ett glas öl till förmån för ett glas 70 %-ig absint blev de samhälleliga konsekvenserna allt mer förödande, och i början av 1900-talet förbjöds drycken på flera håll runtom Europa och USA. Drycken sades föranleda hallucinationer, demens och hjärnskador - ja, helt enkelt åkommor som ofta förknippas med allmänt överdrivet alkoholbruk.

I Sverige har absinten aldrig varit förbjuden och vill man prova på den "gröna fen" så kan man alltså göra det på restaurangen på Flemminggatan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,
Intressant, vilken absint provade du och vilka sorter fanns det?

MiaLotta sa...

Hm... inte en aning, faktiskt. Tror bara att de hade en sort, för beställningen krävde ingen vidare utveckling. Ring Absinth och fråga, 08-6519901