måndag 2 februari 2009

Skillnad på olika

Hade TV:n på Efter tio med Malou von Sivers i förmiddags. Gäst i programmet var Elisabeth Höglund, tidigare korrespondent i Bryssel men har numera lämnat journalistiken och är bland annat deltagare i Let's Dance.

När det gäller dessa kvinnor får man väl säga att bådas professionella sida har undanträngts av deras person. Det tycks mig som om den ena själv bidrar till denna fokusering, medan den andra snarare får utstå gliringar utan att själv kunna rå för det (åtminstone tidigare).

I fallet Malou von Sivers har jag inte sett ett enda program där fokus inte har legat på Malou själv. Malou är konstant i bild, Malou ställer en fråga och börjar med att svara på den själv... Det man får med sig efter att ha sett ett program är inte en bild av den intervjuade, utan en bild av Malous bild av den intervjuade. På Efter tio:s hemsida kan man dessutom läsa om Malous mode, Malous filmklubb samt Malous bokklubb. Tittaren erbjuds helt enkelt att få se världen genom Malou von Sivers ögon!

Ja, det var en parentes. Det som är intressant är att just fokuseringen på Höglund ligger på hennes utseende.

Elisabeth Höglund är en i mina ögon, oerhört skicklig journalist som tyvärr blivit mest känd för sin inte alltför lättillgängliga personliga stil. Jag kan också tycka att Höglund gott kunde börja klippa sig hos en frisör och ta hjälp med styling och make-up, åtminstone när hon är i TV (under tiden på SVT skötte Elisabeth Höglund allt sådant på egen hand; jag vet inte hur det är i Let's Dance...).

Likväl, Peter Harrysson kanske kunde ta och banta ned sig några kilo? Det är inte helt smakfullt med den övervikten (hm, kommer inte ens på någon överviktig kvinnlig tv-personlighet... av någon anledning...). Och hur är det med Lars Adaktussons frisyr (som förvisso har blivit kommenterad, men inte alls i samma utsträckning)? När uppdaterades den senast? Och K-G Bergström? Varför kommenterar ingen när han ger inrikespolitiska analyser (synnerligen självgoda sådana) iklädd en beige kavaj med uppknäppt babyblå skjorta, där brösthåret sticker upp?

Så - varför gäller denna utseendefixering främst kvinnor?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur gick det med AF:s test? Rekommenderades stylist på SVT som alternativt yrke kanske? :-) Men håller helt med - kvinnor får varken vara för piffiga eller för ointresserade för då blir det genast dikussioner. Rätta sig i ledet ska man nog göra. Och samma i politiken. Men hoppas på bättring med tiden...