torsdag 15 januari 2009

Slutligen: ordlista

Den sista delen i söka-jobb-utbildningen är en praktisk ordlista för att kunna slå upp de nya söka-jobb-relaterade orden och inte blanda ihop begreppen. Några exempel:

Ansökan: skickas till arbetsgivare som annonserar ledig plats. En ansökan innehåller följande: personligt brev eller följebrev, CV eller meritförteckning.

Ansökningsbrev: Se Personligt brev.

Personligt brev: eller ett ansökningsbrev är en text om dig själv. Där berättar du varför du är intresserad av arbetet och varför du är lämplig för jobbet.

Presentationsbrev: ett mer allmänt hållet brev som används i CV-databaser. Här beskriver du dig själv och vilka jobb du är intresserad av.

Följebrev: ett kortare personligt brev som bifogas CV.

Det känns viktigt att ha rett ut ovanstående begrepp. Jag själv hade tex inte tänkt på vilken enorm skillnad det definitionsmässigt är mellan "personligt brev" och "följebrev". Det finns onekligen en anledning till att jag ska gå den här söka-jobb-kursen.

Kompetens: ett brett begrepp som och kan definieras på flera sätt. Här är två exempel:
* förmåga och vilja att utföra en speciell uppgift genom att använda kunskaper och färdigheter.

* uttryck för skicklighet och behörighet, men är även ett mått på individens kunskaper, färdigheter, duglighet och förmåga lösa uppgifter.

Om detta är ett ord man inte är bekant med, kommer man då verkligen någonsin behöva konfronteras med det...??

Inga kommentarer: